PhoeniX
PhoeniX Sailing
 
Meriks NBJA, Bos en Hovenstraat 1
2012 LS Haarlem, 023-5514428
Cowes week dag 3 
Nu al weer de derde wedstrijddag er op zitten, vandaag een dag met een lang rak naar de Needles en vervolgens in een lange ruk terug naar Cowes. Tijdens de start lagen we op een goede positie in het veld, waarna we aan een lange slag naar de kust begonnen. Het stuk naar het westen hadden we stroom tegen en we zochten de kust op om daar minder tegenstroom te hebben. Het was de kunst om zo dicht mogelijk onder de kust te kruipen zonder vast te lopen. Veel schepen om ons heen hanteerden dezelfde tactiek en het was dus de kunst om goede klappen te maken en elke keer weer een plekje naar voren te kunnen schuiven. Met veel schepen om ons heen was het moeilijk om je eigen tactiek door te zetten en er werd regelmatig hinder ondervonden van de schepen om ons heen, zeker hoe dichter we bij de Needles (de westkant van de Solent) kwamen waar alle schepen zich verzamelden was het moeilijk om dicht onder de kust te blijven en waar we dus veel stroom hinder ondervonden en een aantal plekken verloren. Hoe dichter we bij de westerboei kwamen hoe rumoeriger en klotsiger het water werd en het was moeilijk om de boei aan te zeilen. Er stond op het moment van ronding een stroom van 2,5 knoop tegen.

Onze ronding was goed en we konden nu aan een lang voordewinds rak beginnen waarin we weer konden laten zien wat we kunnen. Om ons heen vlogen boten in de broach en er werd naar hartelust gechineesd om ons heen. Dit maakte ons extra alert en we lieten een sterk staaltje bootcontrole zien met 25-30 knopen wind. Dirk en Maarten probeerden de boot onder spi goed onder controle te houden wat goed lukte. We voeren op een te ronden boei af waar we met een goede snelheid op af stormden, vlak voor de spi-drop toch nog een genua wissel ingezet wat in het aandewindse rak zich terugbetaalde. Door de wat kleinere genua konden we de boot beter onder controle houden dan de IMX-40 “Maverick”, en uiteindelijk konden we de bovenboei mooi aanzeilen en vlak voor een aantal boten ronden. We begonnen nu aan het tweede voordewindse rak naar Cowes waar de strijd met de “Maverick” en de “Longbow” aangegaan werd. Er werden snelheden van 14,5 knopen gemeten op dit rak. Ook dit rak ging naar tevredenheid, en we konden ons voor de “Maverick” houden. Helaas liep de boot op volle snelheid met de voorkant in een golf in een vlaag van 32 knopen en blies de spi uit de lijken. Door snel handelen van de voordekkers ging de S4 snel omlaag en kon zonder al te veel verlies op de boten om ons heen de S5 weer gehesen worden. Uiteindelijk met een mooie snelheid onder spi over de finish gegaan, redelijk tevreden over de gezeilde wedstrijd, het resultaat was echter minder dan de dagen daarvoor.
De derde wedstrijddag was door lange rakken zeker voor de voordekkers minder vermoeiend, echter erg vermoeiend voor de trimmers en stuurman. Ook de tacticus heeft een zware dag gehad, vanwege de vele mogelijke conflictsituaties met boten om ons heen.

Al met al een leuke wedstrijddag, die net is afgesloten met een smakelijke maaltijd en waarschijnlijk met nog een borrel in de stad.

Eerste dag van de Cowes Week 
Vandaag de eerste wedstrijddag gehad. Vrijdag hadden we al met een aantal nederlandse schepen (o.a. Winsome, Yellow Rose) een oefenwedstrijd gezeild. Dit bleek een goede oefening, want het zeilen van een 'spagetti wedstrijd' over de Solent vereist toch andere vaardigheden dan een kortebaan windward-leeward wedstrijd. Met name de sterke stroomwisselingen en ondieptes maken het tot een uitdaging om optimaal te kunnen varen.
De Phoenix is uitgerust met een digitale navigatiehoek, waardoor het mooi langs de dieptelijnen kunnen varen en zo de tegenstroom kunnen ontwijken.

De lessen van vrijdag hebben ons geholpen om op onze eerste echte wedstrijddag goed te varen. We moesten wel wennen aan de lengte van de wedstrijd, want pas na ruim vijf en een half uur zijn we gefinished. Uiteindelijk zijn we 14e geworden, iets lager dan we gehoopt hadden, maar in ieder geval hebben we alle andere IMX-40's verslagen. Nu is het gewoon een kwestie van harder varen!

We zijn in Cowes 
Afgelopen week hebben we een heerlijke delivery naar Cowes gehad. Zaterdag 22 juli zijn we vertrokken uit Amsterdam en tegen de wind naar Brighton gezeild. Onderweg zijn we om half twee 's nachts ge-enterd door de Engelse kustwacht die op zoek was naar wapens en drugs. Na van de eerste schrik bekomen te zijn hebben we ze de boot en alle paspoorten laten zien. Dirk was deze dag jarig, dus hij kreeg een mooie ansicht kaart van het moederschip.

Daarna in Portsmouth mooie foto's van de Brasil 1 en de Pirates of the Carribean gemaakt.

Op woensdag hebben we de Solent kunnen verkennen en is de rest van de wedstrijdbemanning in Cowes aan boord gekomen.

Vertrek naar Cowes 
Morgen mogen we eindelijk vertrekken. Na een uitgebreide voorbereiding varen we zaterdag 22 juli vanuit de Six haven in Amsterdam richting Cowes.

We hopen op een lekker windje uit het oosten, zodat we flink wat mijlen kunnen maken.

Woensdag 26 juli hebben we gepland om aan te komen in Cowes zodat we nog een paar dagen op de Solent kunnen trainen voordat de wedstrijden op zaterdag 29 juli gaan beginnen.

Welkom op de Phoenix Weblog 
In deze drukke week voorafgaand aan ons vertrek naar the Isle of Wight voor deelname aan de Cowes Week hebben we de nieuws-sectie van de website vernieuwd. Op deze manier kunt u makkelijker op de hoogte blijven van het laatste nieuws en is het voor ons makkelijker om een korte update te geven.

Op dit moment is het team druk bezig om de boot klaar te maken voor de delivery naar Cowes en voor de wedstrijden zelf. Donderdag 20 juli vertrekt de Phoenix naar Amsterdam voor de bevoorrading en zaterdag hopen we op een goede wind richting Dover. De verwachtingen doen echter wat anders vermoeden...

Ronde Noord-Holland en mogelijkheden om mee te varen 
Ronde Noord-Holland U heeft het verslag van de Ronde om Noord Holland nog van mij tegoed. Deze wedstrijdtocht hebben we op 16 en 17 juni j.l. gevaren.
Met dit schitterende zeilweer staat de IMX-40 momenteel op de kant om klaar gemaakt te worden voor de Cowes Week. Op 22 juli vertrekt ze om op 10 augustus weer in het land terug te keren. De X-332 is nu drie weken verhuurd en vaart met een familie op het IJsselmeer en de Wadden.

ZeilProgramma 2e helft 2006
De X-332 is te huur zonder of met schipper vrije weken zijn er nog; week 30, 32, 33, 35, 37, 38, 39... Voor informatie en prijzen kunt U een mailtje sturen aan marc@phoenixsailing.com of kijken op de site van Nautix

5 t/m 10 augustus vaart de IMX-40 Cowes (Isle of Wight) - Scheveningen. aanmelden voor 1 augustus
Ieder die eens een zeezeiltocht wil maken kan mee (2 plaatsen beschikbaar) ongeacht je ervaring.

25-26 augustus, 24-uurs Race op het IJsselmeer en de Waddenzee. aanmelden voor 10 augustus
Op 20 augustus en 25 augustus overdag trainen we. Voor ieder die eens s'nachts wil zeilen en in het navigeren interresse toont. Zeilervaring op binnenwater is een vereiste (6 plaatsen beschikbaar).

30 augustus-2 september, ChallengeCup van Den Helder naar Lowestoft en weer terug. aanmelden voor 15 augustus
Een must voor een ieder die eens de oversteek naar Engeland wil maken en de gezellige oude jachtclubs van de KNMC en de RYCL kan waarderen (4 plaatsen beschikbaar).

In de volgende Nieuwsbrief no.6 volgt een verslag van de Cowes Week in Engeland.

(Lees de pdf hier).

Schuttevaer race en de VOR Rotterdam Stopover 
Een nieuwsbrief met veel foto's dit keer. De X-332 heeft deelgenomen aan een bijzonder zware editie van de Schuttevaer race. De weersomstandigheden waren dusdanig dat voor het eerst in de geschiedenis, de race voortijdig is afgeblazen.

Verder is de IMX-40 getuige geweest van de Volvo Ocean Race stopover in Rotterdam en is aansluitend de ronde Noord-Holland gevaren. Dit staat nog niet in de nieuwsbrief, maar enkele foto's zijn al wel te bewonderen.

Het volgende event is de Cowes week, die de eerste week van augustus vanaf het Isle of Wight gevaren wordt.

(Lees de pdf hier).

Europees Kampioenschap IMS600 
Na een gedegen voorbereiding heeft PhoeniX Sailing in het Pinksterweekend deelgenomen aan het Europees Kampioenschap Zeezeilen. Alles over deze enerverende dagen leest U in deze PhoeniX Nieuwsbrief nummer 3. Eerder is de SchuttevaerRace op de Waddenzee gevaren en is er tijdens het Hemelvaartsweekend een zeezeil ervaringstocht gehouden, hierover leest U in de volgende Nieuwsbrief meer.

De Volvo Ocean Race Stopover is het eerst komende evenement van 10 t/m 15 juni. Dan volgt de Ronde om Noord Holland op 16 en 17 juni. Voor beide zijn nog enkele plaatsen vrij.

(Lees de pdf met teksten van Diana Bogaards hier).


Back Next
 
  Home  
  Sailing  
  Racing  
  Foto's  
  Filmpjes  
 
Get RSS 2.0 Feed
Get Atom 0.3 Feed
Get RDF 1.0 Feed